Logo nettdating-eksperten - datingsider anmeldelser

Nettdating-Eksperten.no

Den beste sammenligningen av datingnettsteder i Norge 2024

Testrapport: Hvor farlig er Tinder Stalking?

Testrapport: Hvor farlig er Tinder Stalking?
Slik beskytter du deg mot ubehagelige forfølgere på datingapper

Rundt 450 000 (nesten 9 %) nordmenn har allerede lastet ned Tinder på smarttelefonene sine og flørteappen får her til lands flere hundre nye medlemmer hver måned. Den er for øyeblikket den mest populære datingappen for mobil ved siden av appene fra klassiske datingsider som Match.com, Zoosk eller Møteplassen. Det er dermed ikke rart at Tinder-hypen også skaper noen farlige situasjoner.

I vår test om de typiske farene for Tinder-brukere, fortalte f.eks. en single kvinne oss om en spesielt påtrengende kandidat blant Tinder-matchene hennes. Etter at de hadde utvekslet telefonnummer for å starte en chat på WhatsApp, startet han chatten med å si:

«Så, du er altså en landsens jente som nettopp flyttet til storbyen?»

Informasjonen hadde han funnet på Facebook-profilen hennes ...

Det finnes forøvrig allerede veiledninger på Internett med tittelen «Tinder Stalking – helt enkelt»,  som viser, trinn for trinn, hvordan man finner noen på Tinder og, ved siden av å flørte, skaffer seg mest mulig informasjon om personen man ønsker ved å leke amatørdetektiv. 

Men er det virkelig så enkelt?

For å finne det ut gjennomførte redaksjonsteamet vårt en «Tinder Stalking»-test av profilene til 100 menn og kvinner for å kontrollere hvor godt beskyttet opplysningene deres er. 

Totalt sett viste testen at Tinder Stalking ikke var mulig i 60 prosent av tilfellene. Her endte jakten etter et Google-bildesøk. I noen spesielt ekstreme tilfeller kunne vi imidlertid ha blitt profesjonelle stalkere. 

I det følgende viser vi deg på hvilke punkter Tinder-appen utgjør en risiko og hva som kun er overdreven skremselspropaganda. I tillegg vil vi forklare deg i et par enkle trinn hvordan du kan flørte trygt på Tinder og bevege deg trygt rundt på Twitter, Facebook og andre sosiale nettsteder.

Tinder Stalking fungerte ikke i de fleste testtilfellene.
Tinder Stalking fungerte ikke i de fleste testtilfellene. (klikk for større bilde)

Google – et verktøy for Tinder Stalking?

Nøkternt sett er dette sant. Takket være muligheten for bildesøk er Google et godt verktøy for spionering. At man ikke bare kan finne falske profiler og romantikksvindlere, men også holde øye med profilen til single personer ved hjelp av Google Bildesøk er noe nettflørtere også snakker om. Den som bruker samme bilde til datingprofilen på Tinder og andre sosiale nettverk som Twitter, Instagram, LinkedIn, Facebook osv. løper risikoen for at dette bildet blir et verktøy for informasjonsinnhenting for nysgjerrige personer og de som liker å snoke i andres liv.

Når er det snakk om Tinder Stalking?

Når noen har fått tak i et fornavn og et Tinder-bilde kan de finne Twitter-, Instagram- eller LinkedIn-profilen og alle andre profiler vedkommende har på nett ved hjelp av Google Bildesøk. Fra disse profilene får forfølgeren tak i hele navnet og kan deretter finne vedkommende direkte på Facebook eller i verste fall på hans eller hennes arbeidsplass

Tinder Stalking-testen: det alvorligste tilfellet 

I det mest ekstreme tilfellet klarte vi å finne en 30 år gammel kvinne ved hjelp av sporene hun hadde lagt igjen på Internett i løpet av de siste fem årene, ved å bruke fornavnet og Tinder-bildet hennes direkte på Twitter og en modellprofil hun hadde opprettet etter studiene sine.

Fra Twitter fikk vi hele navnet, mens det siste tvitret og modellprofilen hennes hjalp oss med å finne bosted. Med denne informasjonen visste vi innen fem minutter at denne single Tinder-brukeren nå er en vellykket advokat og hvilket advokatfirma hun jobber for. Hadde vi vært en ekte Tinder Stalker ville vi nå kunne terrorisere henne med anonyme blomsterbuketter ...

Fra Tinder Stalking-testen: et ekstremt eksempel
Fra Tinder Stalking-testen: et ekstremt eksempel (klikk for større bilde)

Risikoberedskap ved bruk av Tinder-appen

Den som ønsker å bruke Tinder må ha en Facebook-profil for å kunne logge seg inn på datingappen. De fleste single reagerer ikke på og tenker ikke lenge over hvilke konsekvenser denne dataoverføringen eventuelt kan ha for dem.

Kun få av de som er sultne på en flørt vegrer seg mot å åpne Facebook-profilen sin som en informasjonskilde for Tinder. De færreste sjekker innstillingene på Facebook-, Twitter- og Instagram-profilene sine, eller andre profiler på Internett, for potensielle sikkerhetsproblemer før de laster ned Tinder-appen på smarttelefonen for en kjapp flørt. Den som er ute etter en spontan date tenker kanskje på sikker sex, men definitivt ikke på personvern.

Vil dette føre til at Google blir kjent som et universalt verktøy for Tinder Stalking?Antakeligvis ikke. I testen vår viste det seg at «Tinder Stalking» for å finne ut hvem som skjuler seg bak en profil kun fungerer en gang i blant.

Hvem besto Tinder Stalking-testen?

De personene vi ikke kunne forfølge var enten

 • veldig smarte og hadde for lengst tatt i bruk tipsene våre for å unngå Tinder Stalking eller
 • så brukte de ikke flere forskjellige sosiale nettsteder slik at det ikke fantes så mange internettkoblinger på dem. Generelt sett var dette personene i testen vår som var over 40 år. De fleste kandidatene som testet positivt var personer i 25-30 års alderen. (Den største gruppen av Tinder-brukere i Norge er mellom 18 og 24 år. Den nest største gruppen er mellom 24 og 34 år.)

Er farene ved Tinder Stalking kunstig oppblåst?

Man trenger ikke nødvendigvis å ha Tinder-appen for å bli klar over hvor mye personlig informasjon som ligger mer eller mindre åpent tilgjengelig på Internett om en selv. Den som har hundrevis av Facebook-venner, og hvor en del av disse ikke en gang er personer man kjenner, velger allerede en viss grad av «innsyn».

Ingen «generell» risiko forbundet med Tinder-appen

Testen vår viste to ting: Hvis en person ønsker å forfølge noen på Tinder må han eller hun ha en viss lidenskap for snoke i andres liv. I Tinder Stalking-testen var det «kun» 40 av 100 forsøk som lyktes. Med kun et fornavn og et Tinder-bilde fant vi personens fulle navn på Twitter, Instagram og ethvert annet sosialt nettverk, og kunne deretter følge sporet på Facebook. 
Enkle triks for å unngå enhver risiko forbundet med Tinder-appen
Enkle triks for å unngå enhver risiko forbundet med Tinder-appen (klikk for større bilde)

En direkte kobling mellom Tinder og Facebook klarte vi riktignok ikke å få til. Google Bildesøk ga oss ingen profilbilder selv om de var offentlig tilgjengelige på Facebook.

Den beste beskyttelsen mot Tinder Stalking – enkelt og effektivt

Enkelttilfeller av ubehagelig snoking som beskrevet innledningsvis var mulig takket være ulike «Tinder Stalking»-veiledninger som er lett tilgjengelige på Internett. Veiledningene viser klart hvordan man får tak i relevant informasjon om en Tinder-match på bare få klikk. Hvis dette er for mye «ukontrollert informasjon» for deg, må du følge et par grunnleggende regler for å fjerne risikoen ved Tinder-appen helt.

3 effektive triks for trygg bruk av Tinder
 1. Regel nr. 1 for å unngå Tinder Stalking – den raske løsningen
  Aldri bruk det samme profilbildet på flere sosiale plattformer. Dette betyr at du trenger forskjellige bilder for Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, osv. og kun må bruke det bestemte bildet der.
 2. Regel nr. 2 for å unngå Tinder Stalking – den enkle løsningen
  Bruk et kallenavn istedenfor ditt virkelige navn der det er mulig. Det fungerer greit på Twitter, men ikke så bra på LinkedIn.
 3. Regel nr. 3 for å unngå Tinder Stalking – den ekstra sikre løsningen
  Denne reglen gjelder for de, som pga. at de befinner seg på flere forskjellige sosiale nettsteder på Internett, er spesielt utsatt for Tinder Stalking! Rett etter registreringen på Tinder må alle relevante bilder på Facebook flyttes over til et private album som kun er tilgjengelige for venner. Bytt deretter ut det synlige profilbildet på Tinder med et annet (som kun er synlig for venner) og slett det gamle bildet. Og la selvfølgelig kun venner få se tidslinjen din på Facebook. Supersafe er noen ganger litt innviklet ...
Margareta Lund
har siden 2008 overvåget online-dating-scenen i de skandinaviske lande og betragtes af medierne som førende ekspert inden for området.
Share!
+1
Top